- Locatie
Grutte Keamer
- Voorzitter
- J.D. de Vries
- Toelichting
-
Het presidium van de raad wordt gevormd door de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Voorzitter is de burgemeester in zijn hoedanigheid van voorzitter van de raad.
Het presidium wordt ook wel gezien als het ‘dagelijks bestuur’ van de raad.
De vergaderingen van het presidium zijn openbaar en ook de verslagen worden gepubliceerd. De agenda van het presidium bestaat uit een openbaar deel en een besloten deel. - Agenda documenten
Agendapunten
-
1
De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.
Jeffrey Graansma is verhinderd.
-
2
Het presidium stelt de agenda ongewijzigd vast.
-
3
Het presidium stelt het verslag ongewijzigd vast.
Bijlagen
-
4Actielijsten presidium en agendacommissie
-
4.a
De punten 3, 4, 6 en 7 zijn afgehandeld. De griffie voert ze af.
@punt 1 (Thema-avond integriteit): Deze avond wordt als onderdeel van het inwerkprogramma als een van de eerste bijeenkomsten voor de nieuwe raad georganiseerd. Actie griffie
@punt 5 (Rioleringsproblemen Gedempte Vaart Surhuisterveen in informatiecarrousel): de griffier heeft bij de ambtelijke organisatie navraag gedaan. De problemen spelen al heel lang en de vorige wethouder heeft aanvullend onderzoek gedaan. Volgens de ambtelijke organisatie zijn er geen nieuwe ontwikkelingen.
IJde van Kammen licht toe dat hij door de betrokkenen is benaderd. Zij willen het punt agenderen en inspreken. Van Kammen licht toe dat men de gemeente juridisch wil aanpakken en aanspreken op de zorgplicht.
Het is wat IJde van Kammen betreft niet nodig dat er een ambtenaar aanwezig is. Eventuele vragen kunnen schriftelijk afgedaan worden.
De voorzitter wijst erop dat, mochten er vragen zijn aan de wethouder, die dan mondeling gesteld kunnen worden in de raadsvergadering.Bijlagen
-
4.b
De punten komen bij de LTA aan de orde.
-
5
Het presidium gaat akkoord met het verzoek van de portefeuillehouder voor een presentatie over de voorgenomen wijziging informele PGB-tarieven in de informatiecarrousel van 5 juni.
Naar aanleiding van de wijzigingen in de LTA (Stand van zaken GIS-medewerker – evaluatie in maart 2026) merkt IJde van Kammen op dat de evaluatie in november 2025 zou plaatsvinden en dat de FNP die naar voren wilde halen (voor de begroting).
De griffier licht toe dat er voor het hele jaar 2026 nog geld beschikbaar is, de GIS-medewerker kan gewoon zijn werk doen. Daardoor is het voorstel uit de organisatie om de evaluatie pas in Q1 2026 te doen
De voorzitter licht toe dat we te maken hebben met een nieuwe organisatie en nieuwe GIS-medewerkers. Die moeten nog laten zien wat het ‘opsmyt’. Als je na de zomer 2025 al cijfers wilt hebben, dan zeggen die nog niet zo veel. Daarom willen we graag wat langer doorgaan.
Afgesproken wordt in maart 2026 te evalueren. Actie college Als de raad wil doorgaan met GIS-medewerkers kan daar structureel budget voor worden opgenomen in de begroting van 2027.
De griffier licht toe de status van raadsvoorstellen aan de raad is. Voor 10 april wordt de status vastgesteld zoals die op de LTA vermeld is. Voor latere vergaderingen kan die altijd nog aangepast worden. Van belang is om de LTA in de fracties te bespreken. In het presidium kijken we steeds één vergadering vooruit.
De status van ‘Opvang AMV’ers (22 mei 2025) moet nog ingevuld worden. De griffier overlegt dat met de portefeuillehouder. Actie griffier
IJde van Kammen merkt op dat de urgentie goed in de gaten gehouden moet worden. Het zou zo moeten zijn dat een onderwerp altijd een keer alleen meningvormend kan worden besproken.
De voorzitter licht toe dat het ernaar uitziet dat we de begroting van 2026 rond krijgen. Hij stelt namens het college voor dat er in de informatiecarrousel van 3 april een informerende presentatie wordt gegeven. Het college neemt de raad dan mee in de situatie van nu (op basis van de cijfers van vorig jaar) en de exercitie die er voor 1 april gedaan is om de begroting 2026 sluitend te krijgen. Daar zitten zeker nog keuzes in voor de raad.
Het voorstel van het college is om de discussie bij de kadernota te voeren. De begroting 2026 wordt nog aangescherpt op basis van de meicirculaire.
Voor 2027 en verder moeten er politieke keuzes gemaakt worden maar de ‘hite hei’ van 2026 is eraf.
De voorzitter roept de raadsleden op het college te voeden met politieke keuzes.
Het presidium gaat akkoord met het voorstel voor een toelichting in de informatiecarrousel. Het is belangrijk dat de raad na de informatiecarrousel goed in positie komt als voorbereiding op de kadernota met als doel dan het juiste debat te voeren over noodzakelijke keuzes in de toekomst
In de controlecommissie van 27 maart komt de begrotingsexercitie ook aan de orde.
Op vrijdag 20 maart gaan de voorzitter en wethouder Bruining naar een bijeenkomst van het VNG over de financiële situatie van de gemeenten. De VNG is op oorlogskoers en de actiebereidheid bij de gemeenten is groot.
Toos van der Vaart doet de oproep om aandacht te vragen voor de mensen in de dagbesteding. Als de dagbesteding er niet was geweest hadden deze mensen in verzorgingstehuizen gezeten en zou dat veel duurder zijn.
Tjitske Veenstra licht toe dat de financiële situatie van de gemeenten ook in de VFG is besproken. Daar kwam de vraag naar voren hoe de slechte financiële situatie beter zichtbaar gemaakt kan worden in de begroting.
Bijlagen
-
6
Besloten wordt dat er, als er aanleiding voor is, vanuit de raad vaker een kaartje gestuurd wordt (of een pakketje, fruitmand, bloemetje o.i.d.).
Het punt komt standaard op de agenda te staan maar daarmee is het niet zo dat er alleen dan wat gestuurd kan worden, dat kan ook tussendoor.
Voor een kaart met logo kan worden gezorgd. Deze kan dan verstuurd worden of bij een bloemetje, pakketje of fruitmand worden gedaan. Actie griffie in overleg met bestuurssecretariaat -
7
- Er zijn enkele mededelingen vanuit het college.
- De voorzitter wil het vragenhalfuur niet te veel inkaderen, aanvullende vragen zijn toegestaan maar het moet geen kruisverhoor en geen debat worden.
- Bij de vragen van zelfstandig raadslid De Vries houdt de voorzitter de ambtsketen om. Het voorzitterschap wordt niet overgedragen en hij blijft op zijn plek zitten.
- Bij punt 9 en 10 worden amendementen ingediend.
- De motie van wantrouwen wordt normaal aan het eind van de vergadering behandeld. Bij de vaststelling van de agenda kan dat nog anders als de raadsleden dat willen.
Bijlagen
-
8
De agenda is akkoord. De door de griffie opgestelde raadsvoorstellen zijn al bijgevoegd. Er wordt naar gestreefd dat alle stukken voortaan bij de conceptagenda zitten zodat het presidium ze van te voren ook in kan zien en er beter een oordeel over kan vellen. Actie voorzitter/griffier
Bijlagen
-
9
Er zijn geen bijzonderheden.
De voorzitter roept raadsleden op om, mochten er na een vergadering nog dingen zijn, die voor hem de moeite waard zijn of handig om te weten, die aan hem door te geven.Bijlagen
-
10Ingekomen stukken
-
10.a
De voorzitter deelt mee dat het college voorstelt om als gemeente niet als belanghebbende te worden aangemerkt.
Het presidium is van mening dat de gemeente wel belanghebbende is maar dat er minimale inzet moet worden gepleegd. De voorzitter geeft dit door aan wethouder Boerema. Actie voorzitterBijlagen
-
11
Tjitske Veenstra deelt mee dat er een VFG-bijeenkomst voor raadsleden is. Binnenkort staat de aanmelding open. Het zou leuk zijn als Achtkarspelen goed vertegenwoordigd is.
Er gaan ruim 50 mensen uit Fryslân mee naar het VNG-congres. Het is nog niet duidelijk wanneer de bus terug naar Fryslân vertrekt, voor of na de ALV.
Raadsleden moeten zich zelf aanmelden i.v.m. de workshops. Nadere informatie vanuit de griffie volgt. Actie griffie(r) -
12
De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering.
-
13.a
De vergadering wordt besloten vervolgd.