Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 22 mei 2025

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J.D. de Vries
Toelichting

Het is mogelijk om in te spreken over onderwerpen die op de agenda van de raadsvergadering staan, met uitzondering van de onderwerpen die de raad alleen besluitvormend behandelt. De inspraak vindt plaats voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. De geldende regels voor inspraak kunt u vinden op deze website bij de vraagbaak.

Uitzending

Agendapunten

  1. 0
    Test beeld en geluid
  2. 1
    Opening
  3. 2
    Mededelingen
  4. 3

    Over dit agendapunt
    De raad stelt de agenda definitief vast.

  5. 4

    Over dit agendapunt
    Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over zaken die de gemeente aangaan. Het raadslid dat tijdens het vragenhalfuur vragen wil stellen, geeft de vragen zo mogelijk voor 12.00 uur van de dag voorafgaand aan de dag van de raadsvergadering door. De betreffende portefeuillehouder geeft direct na het stellen van de vraag in de raadsvergadering mondeling antwoord. Als een vraag later binnenkomt, of tijdens het vragenhalfuur, geeft het college zo mogelijk ook direct mondeling antwoord. Als beantwoording niet direct mogelijk is, geeft het college in ieder geval binnen twee werkdagen schriftelijk antwoord aan de vragensteller.

  6. 5

    Over dit agendapunt
    Alle toezeggingen gedaan tijdens informatiecarrousels en raadsvergaderingen staan op de toezeggingenlijst. Als het college van mening is dat het uitvoering heeft gegeven aan de toezegging, vermeldt de griffie dit op de lijst met het voorstel en een toelichting van het college om de toezegging als afgedaan te beschouwen. De griffie voegt de lijst met toezeggingen op 21 mei toe.
    Op dit moment zijn er geen toezeggingen die als afgedaan beschouwd kunnen worden.

  7. 6

    Over dit agendapunt
    Alle aangenomen moties staan op de motielijst. Als het college van mening is dat het uitvoering heeft gegeven aan de motie, vermeldt de griffie dit op de lijst met het voorstel en een toelichting van het college om de motie als afgedaan te beschouwen. De griffie voegt de motielijst op 21 mei toe.


    Het college stelt de raad voor de volgende moties als afgedaan te beschouwen:
    · De motie met ID-nr. 152 - Fyts- en kuiergebiet;
    · De motie met ID-nr. 349 - Histoaryske kuier- en fytspaden;
    · De motie met ID-nr. 496 - Bij renovatie sportaccommodaties totaal aantal sportvoorzieningen per dorp meenemen.

  8. 7

    Over dit agendapunt
    De raad stelt de besluitenlijst van de vorige raadsvergadering vast.

  9. 8

    Over het raadsvoorstel
    Mevrouw Van der Tuin-Kuipers heeft haar ontslag ingediend als wethouder van Achtkarspelen. De fractie van het CDA draagt de heer Van Esch voor als nieuwe wethouder.
    De griffier en de voorzitter van de raad stellen de raad voor de heer E. van Esch uit Oosterwolde ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor de periode van één jaar en hem met ingang van 4 augustus 2025 te benoemen als wethouder.

  10. 8.a

    Over het raadsvoorstel
    De fractie van het CDA draagt de heer Rienk Schootstra uit Buitenpost voor als steunfractielid. Vanaf 2019 kan elke fractie twee steunfractieleden voordragen als deelnemer aan de informatiecarrousel en andere raadsactiviteiten. Dat staat in artikel 9, lid 1 van het Reglement van Orde voor de raad. De gemeenteraad benoemt de steunfractieleden. De fractie van het CDA heeft nu één steunfractielid. Door de benoeming van de heer Schootstra is de CDA-fractie weer op ‘sterkte’ om aan bijeenkomsten mee te doen.
    Het presidium (de fractievoorzitters van de raad) stelt de raad voor om te benoemen tot steunfractielid: de heer Rienk Schootstra (CDA).

  11. 9

    Over het raadsvoorstel
    In dit raadsvoorstel vraagt het college de raad om een debat te voeren over vier mogelijke scenario’s voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) in Achtkarspelen. Het college vraagt de raad een voorkeur uit te spreken voor één van de volgende scenario’s;

    1. Geen opvang voor amv’s inrichten en de ontwikkelingen en besluitvorming van het kabinet over de Spreidingswet afwachten;
    2. Het realiseren van de opvang van 14 amv’s;
    3. Het realiseren van de opvang van 50 amv’s;
    4. De opvang van 14 amv’s als onderdeel van een te realiseren asielzoekerscentrum voor 150 asielzoekers.
  12. 10

    Over het raadsvoorstel
    In de kadernota 2022-2025 is geld gereserveerd voor een veilige fietsverbinding van Twijzelerheide naar de N355, inclusief grondverwerving. De Provincie plant een reconstructie van de aansluiting Wyldpaed-west/N355, waarbij een ovonde wordt aangelegd. Het fietspad Skeanpaed – Wyldpaed-west zou hierop aansluiten. Het beschikbare budget is onvoldoende voor de aanleg van het fietspad, maar wel voldoende voor aankoop van de benodigde grond en tijdelijke inrichting als voetpad. Als er externe financiering beschikbaar komt, kan het fietspad alsnog worden aangelegd. 
    Op 24 april 2025 is dit onderwerp op de Lijst Ingekomen Stukken geplaatst. De CDA-fractie heeft het geagendeerd voor bespreking in de raadsvergadering van 22 mei 2025.

  13. 11

    Over het raadsvoorstel
    In maart van dit jaar heeft de gemeenteraad de financiële verordening 212 opnieuw vastgesteld. Per abuis stond in de tekst niet vermeld dat de verordening zoals die in 2023 is vastgesteld moest worden ingetrokken. Er zijn dus op dit moment twee geldende verordeningen en dat kan niet.
    Het college stelt de raad voor de financiële verordening volgens artikel 212 GW, die in december 2023 door de raad is vastgesteld, met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 in te trekken.

  14. 12

    Over het raadsvoorstel
    De Werkmaatschappij 8KTD is een samenwerkingsvorm tussen de gemeente Achtkarspelen en de gemeente Tytsjerksteradiel. De Werkmaatschappij voert allerlei taken uit die door de gemeenten worden opgedragen. De activiteiten van de Werkmaatschappij worden betaald uit (voornamelijk) bijdragen van de gemeente Achtkarspelen en de gemeente Tytsjerksteradiel. De (concept)jaarrekening 2024 van de Werkmaatschappij is opgesteld en hiermee wordt verantwoording afgelegd over 2024. De gemeenteraad kan een zienswijze (reactie) geven op de jaarstukken, waarna het Algemeen Bestuur van de Werkmaatschappij de jaarstukken definitief vaststelt.
    Het college stelt de raad voor geen zienswijze in te dienen op de conceptjaarrekening 2024 van de werkmaatschappij.

  15. 13

    Over het raadsvoorstel
    De Werkmaatschappij 8KTD is een samenwerkingsvorm tussen de gemeente Achtkarspelen en de gemeente Tytsjerksteradiel. De werkmaatschappij voert allerlei taken uit die door de gemeenten worden opgedragen. In de conceptbegroting voor 2026-2029 zijn deze taken in financiële zin vertaald.
    Het college stelt de raad voor geen zienswijze in te dienen op de conceptbegroting 2026-2029 van de werkmaatschappij.

  16. 14

    Over het raadsvoorstel
    Veiligheidsregio Fryslân is een wettelijk verplichte gemeenschappelijke regeling van alle Friese gemeenten om taken op het gebied van de brandweerzorg en de publieke gezondheidszorg provinciaal uit te voeren.
    Veiligheidsregio Fryslân heeft de begroting 2026 en de jaarstukken 2024 gestuurd naar de Friese gemeenten. De gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld uiterlijk 12 juni 2025 een zienswijze in te dienen.
    Het college stelt de raad voor geen zienswijze in te dienen op de begroting 2026 en de jaarstukken 2024 van Veiligheidsregio Fryslân.

  17. 15

    Over het raadsvoorstel
    Volgens de Wet Veiligheidsregio’s moet er elke vier jaar een dekkingsplan worden vastgesteld waarin onder andere de verwachte opkomsttijden van de brandweer en de spreiding van kazernes en materieel worden vastgelegd. Het huidige plan loopt tot eind 2025. In 2024 is opdracht gegeven voor een nieuw plan (2026-2029), waarbij het bestaande netwerk van 66 brandweerposten behouden blijft, met aandacht voor een efficiënte invulling van specialistische taken.
    Het college stelt voor om geen zienswijze in te dienen op het nieuwe dekkingsplan van Brandweer Fryslân.

  18. 16

    Over het raadsvoorstel
    Recreatieschap Marrekrite beheert en onderhoudt recreatieve voorzieningen op land en water in Fryslân en doet dit namens de provincie en Friese gemeenten via een Gemeenschappelijke Regeling (GR).
    Jaarlijks zendt de Marrekrite de conceptbegroting aan de deelnemers zodat de raad een zienswijze (reactie) kan geven. De overige stukken zijn ter kennisname gestuurd naar de raad.
    Het college stelt de raad voor om geen zienswijze in te dienen, in te stemmen met de begrotingswijziging 2025 en de begroting 2026, en deze te verwerken in de gemeentebegroting 2026-2029. Daarnaast wordt voorgesteld om kennis te nemen van de jaarrekening 2024 en de vastgestelde GR.

  19. 17

    Over het raadsvoorstel
    De Wet gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moet de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân worden aangepast. De GR SW Fryslân is werkgever van onze inwoners met een dienstbetrekking op grond van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
    Het college vraagt de raad geen zienswijze in te dienen en alvast in te stemmen met het Wijzigingsbesluit onder het voorbehoud dat de voorgestelde regeling niet wijzigt door een zienswijze van een andere gemeente.

  20. 18

    Over het raadsvoorstel
    Hûs en hiem is een samenwerkingsverband van Friese gemeenten dat onafhankelijk advies geeft over ruimtelijke kwaliteit, welstand en monumentenbeleid. De begroting 2026 is ter beoordeling aan de gemeenteraden gestuurd en het jaarverslag 2024 ter kennisneming.
    Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de begroting, geen zienswijze in te dienen en kennis te nemen van het jaarverslag 2024.

  21. 19

    Over het raadsvoorstel
    In 2018 is er krediet beschikbaar gesteld voor het onderzoeken van de mogelijkheden tot het realiseren van woningen (al dan niet gecombineerd met werken) op een perceel grond gelegen aan de Betonwei te Harkema. Uit het onderzoek blijkt dat woningbouw ter plaatse niet mogelijk is.
    Het college stelt de raad voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor woningbouw aan de Betonwei te Harkema te beëindigen en de voorbereidingskosten van € 15.000 af te boeken en de financiële effecten hiervan te verwerken in de begrotingswijziging van juni 2025.

  22. 20

    Oer de moasje
    Mei dizze moasje freegje de yntsjinners it kolleezje:

    1. Om yn gearwurking mei de Provinsje Fryslân te ûndersykjen wat de nije beskermingsstatus fan de wolf oan mooglikheden jout.
    2. In plan te meitsjen dêr’t yn stiet wat it hannelingsperspektyf is foar ús gemeente en de tariedingen te treffen dy’t dêrfoar nedich binne sadat der gjin ekstra tiid ferlern hoecht te gean.
    3. De gemeenteried dêrfan op de hichte te hâlden en dêryn as gemeenten en Provinsje yn Fryslân mei-inoar op te arbeidzjen.


    Over de motie
    Met deze motie vragen de indieners het college:

    1. Om in samenwerking met de provincie Fryslân te onderzoeken wat de nieuwe beschermingsstatus van de wolf aan mogelijkheden geeft.
    2. In plan op te stellen waar in staat wat het handelingsperspectief is voor onze gemeente en de voorbereidingen te treffen die ervoor nodig zijn zodat er geen extra tijd verloren hoeft te gaan.
    3. De gemeenteraad daarvan op de hoogte te houden en daarin als gemeenten en provincie in Fryslân met elkaar op te trekken.
  23. 21

    Oer de moasje
    Op de ledegearkomste fan Pleatslik Belang Boelensloane kaam it pleatsen fan sinnepanielen op doarpshûs De Smoutte op it aljemint. No docht bliken dat der in tal beammen hinderlik yn it paad steane wêrtroch’t der te min sinneljocht op de panielen skynt.
    Mei dizze moasje freegje de yntsjinners it kolleezje ûndersyk te dwaan nei it oanpassen fan it gemeentlik beammebelied foar maatskiplike ynstellingen en de útkomsten fan dit ûndersyk foar 15 july 2025 kenber te meitsjen.


    Over de motie
    Tijdens de ledenvergadering van Plaatselijk Belang Boelenslaan kwam het plaatsen van zonnepanelen op dorpshuis De Smoutte ter sprake. Nu blijkt dat een aantal bomen hinderlijk in de weg staan, waardoor er te weinig zonlicht op de panelen valt.
    Met deze motie vragen de indieners het college om onderzoek te doen naar het aanpassen van het gemeentelijk bomenbeleid voor maatschappelijke instellingen, en de uitkomsten van dit onderzoek vóór 15 juli 2025 bekend te maken.

  24. 22

    Over de motie
    Dit jaar wordt ongeveer 4,3 miljard Euro geïnd door de waterschappen, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van vorig jaar (bron: CBS). Deze stijging heeft een aanzienlijke financiële impact op huishoudens binnen onze gemeente. Met deze motie vragen de indieners daarom het college om de motie te delen met de 18 Friese gemeenten en Wetterskip Fryslân met het verzoek dat alle gemeenten hun zorgen uiten over de stijging van de waterschapsbelasting en de raad hierover te informeren.

  25. 23
    Sluiting